Құрт пен Шұбат жайлы дерек.
1.Құрт. Құртты қой, сиыр, сүтінен жасайды. Қой сүтінен жасалған құрттың дәмі де, сапасы да өте жақсы болады. Құрт жасау үшін ашыған сүт ағаш кеспекке құйылып, бірнеше күн іркіт жиналады. Оны үлкен қазанға құйып қайнату кезінде іркіт қоюланып, ақ, ақ сары болған кезде, отын сөндіріп, суығасын оны сол кеште таза қапшыққа құйып қояды. Таңертең алақанға салып, түрлі кескінде құрт жасайды. Құртты шыптаға, жоғары жерге, өреге жайып, кептіреді. Қазақ ырымы бойынша, өредегі құртты кепкейінше жеуге, алуға болмайды. Өреден құрт алып жесе, жауын жауады деген ырым бар.
Дәмі ащы болғанымен, жеуге сүйкімді тағам. Құртты тамақ есебінде әрі шөл басарға да қолданады.
2.Шұбат. Сүт тағамдарының ішінде қымыздан кейінгі бағалы, құнды, емге пайдалы ол шұбат. Мұны түйе қымыз деп те атайды. Түйе сүтінен жасалатыны барша қазақ жұртына, әрі бүкіл халыққа белгілі. Қымыз сияқты ашытылып, тері, ағаш, қыш ыдыстарға құйылып сақталып, піседі. Қымызға қарағанда дәмді, жұмсақ, майлы, әрі қоюлау болады. Қуаты мен дәрулік қасиеті қымыздан еш кем емес. Үш күндік шұбат ең жақсы сапалы шұбат деп есептеледі.
Қазақ халқы түйе сүтіне сиыр, қой сүтін қосып, қатық, атала, сүзбе, ашымық, құрт, ежігей де дайындайды.
Дәмі ащы болғанымен, жеуге сүйкімді тағам. Құртты тамақ есебінде әрі шөл басарға да қолданады.
2.Шұбат. Сүт тағамдарының ішінде қымыздан кейінгі бағалы, құнды, емге пайдалы ол шұбат. Мұны түйе қымыз деп те атайды. Түйе сүтінен жасалатыны барша қазақ жұртына, әрі бүкіл халыққа белгілі. Қымыз сияқты ашытылып, тері, ағаш, қыш ыдыстарға құйылып сақталып, піседі. Қымызға қарағанда дәмді, жұмсақ, майлы, әрі қоюлау болады. Қуаты мен дәрулік қасиеті қымыздан еш кем емес. Үш күндік шұбат ең жақсы сапалы шұбат деп есептеледі.
Қазақ халқы түйе сүтіне сиыр, қой сүтін қосып, қатық, атала, сүзбе, ашымық, құрт, ежігей де дайындайды.
15 пікір
ауылдың жігіттері кайдасыңдариии???))))))))))))