Өріктен жасалған тосап
Сәлем Айтаберліктер!
Менде эстафетадан тыс, кезексіз бір пост жазып жіберейін.
Бүгін бір ерлік жасап асханаға кіріп өзімше өріктен (абрикос) тосап пысырған едім. Соны сіздердің назарларыңызға ұсынамын. Әсіресе qyrmyzy мен Yasin ағамыздан оң баға күтемін. Как никак qyrmyzy мені жарнамалап жүр, Yasin ағамның келіндер курсынан өтіп жүрм дегендей. Мені үйретіп жүрсіздер ғой, сіздерге соншалықты «безпомощный» емес екенімді, алдағы еңбектеріңіз зая кетпейтінін көрсеткім келді)))))))) Өріктер Yasin ағамыздың бақшасынан арнайы тапсырыспен жеткізілді
Керекті заттар:
1 Өрік (өзіңізге қажетті мөлшерде)
2 Қант (өрігіңіздің мөлшеріне қарай)
3 Бір тегене
4 Бір табақ
5 Екі кесе
Сонымен бастаймыз.
Алдымен өріктерімізді салқын суда жақсылап жуамыз.Қолымыз онсыз да таза деп ойлаймын)))))))
Сосын өріктерімізді шетінен бір-бірден алып ішіндегі сүйектерінен және "қотырларынан" тазалаймыз.
Таза өріктерді кесеге салып, санай отырып тегене сала береміз.
Барлық өріктерімізді аршып болғаннан кейін өріктің үстіне қант саламыз. Неше кесе өрік болды сонша кесе қант саламыз, бір кесе артық қант салуға да болады.
Енді өріктің бетін жауып, (қақпақпен қымтап қоюдың қажеті жоқ, жай газетпен немесе орамалмен шаң, шыбын-шіркей, құрт-құмырсқа т.б. түсіп кетпеу үшін жауып қоямыз) таңға дейін салқын, көлеңке жерге қойып қоямыз. (мен бұл жұмыстарды түнде істеген едім, сондықтан таңға дейін қалдырдым. Негізі қант еріп, өріктің суы шыққанша тосса болғаны)
Жиналған өрік сүйектерін лақтырмаймыз. Оны жайып күннің астына кептіріп, артынан шағып жейміз)))))
Енді суы шығып, уылжып тұрған өрігі бар тегенемізді алып бірқалыпты оттың үстіне қойып, араластыра тұрып қайнатамыз. От дегенім кәдімгі үйіміздегі электр плитасы, бірақ аулаларыңызда ошақ жағып отыратын мүмкіншілік болса отта пысырсаңыз дәмі тіптен ерекше болары анық. Түбі жабысып қалмауын қатты қадағалау қажет. Өріктің қанты толығымен еріп, тосап қоюланып түсі қоңырқай тартқанда оттан аламыз.
Суытып шыны шөлмектерге құямыз. Тоңазытқышта сақтау міндет емес, кәдімгі бөлме температурасында да сақтай беруге болады. Қысқа дейін бұзылмай сол қалпында сақталады.
Осымен Өрік тосабы дайын. Астарыңыз тәтті болсын!!!
Менде эстафетадан тыс, кезексіз бір пост жазып жіберейін.
Бүгін бір ерлік жасап асханаға кіріп өзімше өріктен (абрикос) тосап пысырған едім. Соны сіздердің назарларыңызға ұсынамын. Әсіресе qyrmyzy мен Yasin ағамыздан оң баға күтемін. Как никак qyrmyzy мені жарнамалап жүр, Yasin ағамның келіндер курсынан өтіп жүрм дегендей. Мені үйретіп жүрсіздер ғой, сіздерге соншалықты «безпомощный» емес екенімді, алдағы еңбектеріңіз зая кетпейтінін көрсеткім келді)))))))) Өріктер Yasin ағамыздың бақшасынан арнайы тапсырыспен жеткізілді
Керекті заттар:
1 Өрік (өзіңізге қажетті мөлшерде)
2 Қант (өрігіңіздің мөлшеріне қарай)
3 Бір тегене
4 Бір табақ
5 Екі кесе
Сонымен бастаймыз.
Алдымен өріктерімізді салқын суда жақсылап жуамыз.
Сосын өріктерімізді шетінен бір-бірден алып ішіндегі сүйектерінен және "қотырларынан" тазалаймыз.
Таза өріктерді кесеге салып, санай отырып тегене сала береміз.
Барлық өріктерімізді аршып болғаннан кейін өріктің үстіне қант саламыз. Неше кесе өрік болды сонша кесе қант саламыз, бір кесе артық қант салуға да болады.
Енді өріктің бетін жауып, (қақпақпен қымтап қоюдың қажеті жоқ, жай газетпен немесе орамалмен шаң, шыбын-шіркей, құрт-құмырсқа т.б. түсіп кетпеу үшін жауып қоямыз) таңға дейін салқын, көлеңке жерге қойып қоямыз. (мен бұл жұмыстарды түнде істеген едім, сондықтан таңға дейін қалдырдым. Негізі қант еріп, өріктің суы шыққанша тосса болғаны)
Жиналған өрік сүйектерін лақтырмаймыз. Оны жайып күннің астына кептіріп, артынан шағып жейміз)))))
Енді суы шығып, уылжып тұрған өрігі бар тегенемізді алып бірқалыпты оттың үстіне қойып, араластыра тұрып қайнатамыз. От дегенім кәдімгі үйіміздегі электр плитасы, бірақ аулаларыңызда ошақ жағып отыратын мүмкіншілік болса отта пысырсаңыз дәмі тіптен ерекше болары анық. Түбі жабысып қалмауын қатты қадағалау қажет. Өріктің қанты толығымен еріп, тосап қоюланып түсі қоңырқай тартқанда оттан аламыз.
Суытып шыны шөлмектерге құямыз. Тоңазытқышта сақтау міндет емес, кәдімгі бөлме температурасында да сақтай беруге болады. Қысқа дейін бұзылмай сол қалпында сақталады.
Осымен Өрік тосабы дайын. Астарыңыз тәтті болсын!!!
57 пікір
шамасы ауызекті сөйлеу тілі болса керек.))))мен банкаларымды жуып дайындап қойдым ертен жабам ))))))Енді, осы тосапты банкіге қалай жабатынын көрсетіп жіберсеңіз қалай болар екен?)
Жалпы, рахмет ниетіңе
(менікі де әзіл ғой, ренжіме)
Арай — үйімізде дастархан асына жауапты апайым =)
Тегене деген не? «Шығысша» қазақшаны енді үйреніп жүр едім. :)))
Сіздерше тегенені қалай айтады сонда???
негізі менің білуімше Тостаған деп осындай көлемдегі ағаш ыдыстарды атайды.
мен осымен шай ішемін ық ықВареньенің суы көп болып кеткен сияқты, вареньеге су құймаушы еді ғой, өзінің суы шықпайтынбед?!
Суретті кішірейтіп, құртып алдым :))