Талқанды білесіздер ме?

Асыңыз дәмді болсын! /
Ұлтымыздың көнеден келе жатқан тағамдарының бірі- ТАЛҚАН.Талқаннан неше түрлі тағамдар дайындаған, біз бірақ бүгін сол талқанның өзін ғана таратайық. Күріштен жасалғанын АУСАҚ деп, тарыдан жасалғанын СӨК деп, ал бидайдан тартылғанын ТАЛҚАН деп атайды.
Біз жақта(ЖАМБЫЛ обылысы) күріш, тары шаруашылығы болмағандықтан, бидайды пайдаланамыз.Бидайдан талқан жасау үшін бірінші қызартып, күйдіріп алмай құрғақтай қуырады, кейбіреулер аздаған тұз қосады.Қуырылған бидайды тас диірменнен өткізу арқылы талқан жасайды.Егер бидайды қуырмай өткізсең ұн болады.

4 пікір

mairosh
Талқаннан тағы жент тағамын жасауға болад. Оған талқан, май, қант, аз көлемде тұз қосады. сосын бәрін араластырып құрт сияқты қылып дамақтайды
kema
Өте мәнді жазба))) Енді сөк пен талқанды шайға қосқанда «борда шәй» болады. Оған қалауыңызша сүт немесе кілегей және аздап тұз қосылады. Өте тойымды және шөл қандырар сусын.

Жазбаңызға рахмет)))+
Moldir_96
Иә, жақсы жазыпсыз! Талқанға татымына қарай қант пен сары май қосса тіпті дәмді болып кетед)

Наурыз болған кезде үйден «талқан» апарып едім, сыныптастарымның көбісі білмейді екен. Кейбіреулері бірінші рет жеп, бірінші рет «талқан»-ды естіпті.
zilola
Біз баяғыда, бала күнімде талқанды сары жүгеріден жасағанбыз. Сосын қант пен май қосып қатырып, немесе жай ғана араластырып жесең ешбір шоколадқа бергісіз, мммм дәмі тіл үйіреді. Еске жақсы салдыңыз, ертең талқаннан жент дайындап, тарыдан май-сөк дайындап осында ілермін.
Тек тіркелген қолданушылар ғана пікір қалдыра алады.