Сүр ет.
Бұрынырақта біздің халықта тоңазытқыш, мұздатқыш дегендер болмаған, болған күнде де оны пайдалану мүмкіндігі болмас еді.Бірақ сол кездің өзінде де біздің дана халқымыз Ет, сүт, май сияқты тез бұзылатын тағамдарды ұзөқ уақытқа сақтау тәсілдерін білген.Соның бірі ет сүрлеу жайында өз білгенімше жазып кетейін.Қазақ халқы төрт түлік малды өте қадірлеген,өз тамақ қажеттілігі үшін мал еттерін пайдаланса да оны жөнсіз ысырап етпей аса ыждағаттылықпен сақтап баптай білген.Күзде сойған соғым еттерін көктемге дейін бабында, дәмін тіл үйіретіндей етіп сақтап жеткізетін қазақ келіндері әліде кездеседі.Етті сақтаудың сүрлеу, ыстау сияқты түрлері болады.Етті сүрлеу үшін тұзын келтіре тұздап, күніне бір рет бірнеше сағат бақанға жаю арқылы желге кептіріп алу крек.Бақан міндетті түрде, жіпке немесе сым темірге болмайды, жайылған еттің арасына жел соқпай кейін базданып бұзылуы мүмкін.Жақсылап кептірілген етті қанарға орап кебеженің ішінде сақтаған.Кебеже де міндетті түрде, себебі ағаштан жасалғандықтан ауа жақсы алмасып тұрады, ал ыдыс ауа өткізбейтін(фляга, кастрюлья) сияқты болса ет бұзылып кетеді.Кейбір кездерде апаларымыз етті ұнның ішіне салу арқылы да сақтаған.Бірақ халқымыздың басым көшілігі жер ембей, мал шаруашылығымен айналысқан соң ұн өте тапшы тағамдар қатарында болған.Келесіде етті қалай ыстағаны туралы жазармын.
5 пікір
Қиялға кетпі барам)))Тоңазытқыш сатып алмай-ақ сүр ет жасап үйренеміз ау осыДәмі шіркін, балдай, ә!..