Талқанды білесіздер ме?
Ұлтымыздың көнеден келе жатқан тағамдарының бірі- ТАЛҚАН.Талқаннан неше түрлі тағамдар дайындаған, біз бірақ бүгін сол талқанның өзін ғана таратайық. Күріштен жасалғанын АУСАҚ деп, тарыдан жасалғанын СӨК деп, ал бидайдан тартылғанын ТАЛҚАН деп атайды.
Біз жақта(ЖАМБЫЛ обылысы) күріш, тары шаруашылығы болмағандықтан, бидайды пайдаланамыз.Бидайдан талқан жасау үшін бірінші қызартып, күйдіріп алмай құрғақтай қуырады, кейбіреулер аздаған тұз қосады.Қуырылған бидайды тас диірменнен өткізу арқылы талқан жасайды.Егер бидайды қуырмай өткізсең ұн болады.
Біз жақта(ЖАМБЫЛ обылысы) күріш, тары шаруашылығы болмағандықтан, бидайды пайдаланамыз.Бидайдан талқан жасау үшін бірінші қызартып, күйдіріп алмай құрғақтай қуырады, кейбіреулер аздаған тұз қосады.Қуырылған бидайды тас диірменнен өткізу арқылы талқан жасайды.Егер бидайды қуырмай өткізсең ұн болады.
4 пікір
Жазбаңызға рахмет)))+
Наурыз болған кезде үйден «талқан» апарып едім, сыныптастарымның көбісі білмейді екен. Кейбіреулері бірінші рет жеп, бірінші рет «талқан»-ды естіпті.