Сүзбе қосылған қатпарлы бәліш
«Асыңыз дәмді болсын!» блогының қолданушыларымен қатпарлы бәліш немесе ватрушка жасаудың әдіс-тәсілімен бөліскім келіп отыр. Қатпарлы ватрушка кәдімгі ватрушкаға қарағанда жеңіл тағам. Сонымен қатар, оны дайындау әдісі оңай әрі тез.
Бізге қажетті заттар:
- Сүзбе
- Қант
- Ванилин ұнтағы
- Қатпарлы қамыр:
- 200 г. — маргарин.
- 2 стақан — ұн
- 1/2 стақан — су
- 1 шәй қасық — қант
- 1/4 шәй қасық — тұз
Қатпарлы қамырды жасау үшін: бірінші, ұнға маргаринді бөлшектеп саламыз. Екінші, суық суға қант пен тұзды салып, толық ерігенше араластырамыз. Үшінші, дайын болған суық суды май салынған ұнға құйып, тез илеп қоямыз.
Иленген қамырдың үстін майлықпен жауып, тоңазытқышқа 2-3 сағатқа (1 түнге қойып қойса да болады) қойып қоямыз. Артынша қамырды тоңазытқыштан алып жаямыз. Жайылған қамырдан қатпарлы қамыр шығуы үшін бірнеше қатпар қылып, бүктей отырып, қайта илейміз.
Дайын қатпарлы қамырды бірнеше бөлікке бөліп, домалақтап, майланған қаңылтыр табаға саламыз.
Домалақ қамырдың барлығын сүзбе салғанға ыңғайлаймыз.
Сүзбені қамырға салмас бұрын қантпен араластырып аламыз.
Дайын сүзбені әрбір бәлішке салып шығамыз.
Бәліштерімізге әдемі рең беру үшін үстінен жұмыртқаның сарысын жағамыз.
Артынан 280 градусқа дейін қызған пешке салып, қызарғанша пісіреміз.
Піскен бәліштердің үстінен ванилин ұнтағын себеміз. Сүзбе қосылған тәтті қатпарлы бәліш дайын.
Астарыңыз дәмді болсын!
«Сүзбе қосылған қатпарлы бәліштің» түпнұсқасы
43 пікір
суреті болмай тұр. Бірақ сүзбеге қант қосамын мен де, әсіресе қышқыл дәмі болғанда.Сүзбе — сары суынан айырылған ашыған сүт (ашыған сүтті дорбаға құйып, сары суынан арылғанша іліп қояды). Сары суы сорғып болған сон творог сияқты біртекті масса пайда болады. Сосын оған тұз қосамыз. Міне сүзбе дайын. Сүзбені кептіріп құрт жасауға болады, немесе сол күйінде де жеген темааааааааааааааа
Сіз жақта да бұндай нәрсені жасайтыны анық, атауы қалай сіздерде????
Дәл осының өзі сүзбе ғой. Ашыған айранды жинап, дорбаға салып сүзбе шығарады. Бірақ сол күйі тұз қоспай сатады. Тұз қосса домалақтап құрт қылады.
бірақ мен творогты суқаным сүймейді, ал сүзбені үш уақыт тамақ орнына жеуге бармын.
бұл қалай болғаны?!
Бізде оны қатық дейді :)) Дәл солай жасап сосын тұз қосып құрт жасайды,қант және ішіне жемістер қосып йогурт жасаймыз. Кішкентайымызда апам жасап беретін :)) Бірақ творогтың да жасалу жолы дәл Банзайка басындай айтқандай ғой. Мама үйде жасайды сүзбені (творог) кәдімгі дүкеннен сатып алынған творог сиақты болады түрі де дәмі де :) Бірақ қандай сүттен (ашыған, ашымаған, піскен, піспеген) білмейді екенмін :))
Егер қамырға ірімшік салса ол «почо с сыром» болып қалады ғой!