Бәліш
Сәлем «Айтаберліктер!»
Бүгін өздеріңізді бәлішпен кофе ішуге шақырмақпын. Бәліш демекші, көрер көзге істелуі оңай көрінгенімен істелуі аса үлкен жауапкершілікті талап ететін, майға қуырып пісіретін дәмді ас түрі.
Сонымен тазалықтан бастап, кіріселік. Бізге оны дайындау үшін қажетті заттар:
Қамыры үшін: ұн, ашытқы, тұз, су, сұйық май.
салмасы қалауыңыз бойынша (фарш, капуста, т.б), мен картоппен жасадым.
Алдымен қамыр ашытамыз. Қамыр ашытқанда әдеттегі қамырдан өзгешерек болуға тиіс. Алдымен ыдысқа ұн, оның үстінен тұз, ашытқы (ашытқыны сәл молырақ етіп) салып араластырамыз да, үстінен жылы су құя отырым өтте жұмсақ, қолға жабысып қалғандай етіп дайындау керек, жақсылап илеп болған соң үстіне май құйып бетіне жағамыз да, бетін жауып жылы жерге қоямыз, көтеріле ашығанша:
Шамамен 2 сағаттан соң, қамырымыз көтеріледі. Ол мынадай қалыпқа келгені жөн:
Қамыр ашу барысында, салмасын даярлаймыз. Алдын ала пісірілген картопты аршып, тазартамыз:
*
Оны үккіштен өткізіп, дәміне қарай тұз, бұрыш қосып, араластырамыз:
Енді, майды отқа қыздырмас бұрын ашыған қамырларды бір келкі етіп бөліп (дастарханды майлап қою керек) қолмен дастархан үстінде дөңгелетеміз (осы аралықты майды отқа қоя берсек болады):
Оны дөңгелете ретке келтірген соң, бетіне май жағып қою керек:
Одан соң оны аса ептілікпен аударып тастаймыз да бетіне салма салып шығамыз (ұялы телефонмен түсірілген сурет сапасыздығы үшін кешірім сұраймын,Абай Отардың кесірі):
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Енді оны қолды майлап алып бекітіп шығамыз, қамыр аса жұмсақ болғандықтын жақсы бекітілуге тиіс (аударып қоямыз):
Осы аралықта май да қызады (алдын ала қамырдың кішкене бөлігін салып тексеруге болады, майды қатты да емес, орташа да емес отта қыздыру керек). Енді дайын тұрган бәліштерді аударып бір қолмен ұстап, екінші қолмен жаямыз (үйде ешкім болмай, олар келгенше дайындап қояын деген оймен пісіріп едім, Жалғыз өзім болғандықтан бәрін өзім тсіруге тура келді, түсіністікпен қарарсызда):
*
*
*
*
*
*
*
*
Одан кейін қамырдың бір бұрышынан соза ұстап, майға саламыз:
Аз уақытта көтеріле бастағанда қысқашпен ұстап келесі бетіне аударамыз, асты қызарған соң келесі бетіне аударып, оттан аламыз. Екі бетін кезек-мезек аударып пісіре беруге болмайды:
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Ал енді бәліштеріміз дайын болды:
Астарыңыз дәмді болсын!
Келесіде жылыыстық жүзбен кездескенше!!!
Бүгін өздеріңізді бәлішпен кофе ішуге шақырмақпын. Бәліш демекші, көрер көзге істелуі оңай көрінгенімен істелуі аса үлкен жауапкершілікті талап ететін, майға қуырып пісіретін дәмді ас түрі.
Сонымен тазалықтан бастап, кіріселік. Бізге оны дайындау үшін қажетті заттар:
Қамыры үшін: ұн, ашытқы, тұз, су, сұйық май.
салмасы қалауыңыз бойынша (фарш, капуста, т.б), мен картоппен жасадым.
Алдымен қамыр ашытамыз. Қамыр ашытқанда әдеттегі қамырдан өзгешерек болуға тиіс. Алдымен ыдысқа ұн, оның үстінен тұз, ашытқы (ашытқыны сәл молырақ етіп) салып араластырамыз да, үстінен жылы су құя отырым өтте жұмсақ, қолға жабысып қалғандай етіп дайындау керек, жақсылап илеп болған соң үстіне май құйып бетіне жағамыз да, бетін жауып жылы жерге қоямыз, көтеріле ашығанша:
Шамамен 2 сағаттан соң, қамырымыз көтеріледі. Ол мынадай қалыпқа келгені жөн:
Қамыр ашу барысында, салмасын даярлаймыз. Алдын ала пісірілген картопты аршып, тазартамыз:
*
Оны үккіштен өткізіп, дәміне қарай тұз, бұрыш қосып, араластырамыз:
Енді, майды отқа қыздырмас бұрын ашыған қамырларды бір келкі етіп бөліп (дастарханды майлап қою керек) қолмен дастархан үстінде дөңгелетеміз (осы аралықты майды отқа қоя берсек болады):
Оны дөңгелете ретке келтірген соң, бетіне май жағып қою керек:
Одан соң оны аса ептілікпен аударып тастаймыз да бетіне салма салып шығамыз (ұялы телефонмен түсірілген сурет сапасыздығы үшін кешірім сұраймын,
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Енді оны қолды майлап алып бекітіп шығамыз, қамыр аса жұмсақ болғандықтын жақсы бекітілуге тиіс (аударып қоямыз):
Осы аралықта май да қызады (алдын ала қамырдың кішкене бөлігін салып тексеруге болады, майды қатты да емес, орташа да емес отта қыздыру керек). Енді дайын тұрган бәліштерді аударып бір қолмен ұстап, екінші қолмен жаямыз (үйде ешкім болмай, олар келгенше дайындап қояын деген оймен пісіріп едім, Жалғыз өзім болғандықтан бәрін өзім тсіруге тура келді, түсіністікпен қарарсызда):
*
*
*
*
*
*
*
*
Одан кейін қамырдың бір бұрышынан соза ұстап, майға саламыз:
Аз уақытта көтеріле бастағанда қысқашпен ұстап келесі бетіне аударамыз, асты қызарған соң келесі бетіне аударып, оттан аламыз. Екі бетін кезек-мезек аударып пісіре беруге болмайды:
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Ал енді бәліштеріміз дайын болды:
Астарыңыз дәмді болсын!
Келесіде жылы
212 пікір
Магазинен кофе ала келшдүниетараканОооох, қалқатай шәйің қандай?
Бұралады белің ақ қайыңдардай!
Өмірден арманменен өтіп кетееем
Кетсең егер тек менің Айым болмай:))))
ятсызға ялған жараспайдыажырасқанмынЯкпс десиш, якпскешікпей келем деп ең..Жүректі жеңсек болғаны, ық ық
мында сенетін адам камадОл Қарасақалдан өткен екен)))Қарасақалдың келіншегі (!) олКүдікшілін..)))бензин таусылса айт, менде керосин бар)))Міне керосин
Садко үйретерыыыы қалыңмал қаншааа?еще она не стойт қалыңмалғааяғында красавкіжігіттен не шығат дешиш одандакелінге ие болсаң еттіөзің солай деп ең ғойНе ғо, екеуі сайттың сыртында әмпей болып отпасын
не ғо микроволновый печьке пісірілетін тамақ жазщ деп айтып едім ғо, содан не хабар?
p.s. в Україну «Чудо» піч немає чи що???:)))
Абай деп үлкен әріппен жазсай еуСонымен тазалықтан бастаңызда, ашыған қамырыңызды зуалаға бөліп, бетін жауып қойыңыз, таба қызғанша. Табаны қыздыру барысында тұзды суды себелеп, нанды жабыстырыңыз (екінші табамен бетін жауып қоясыз). Нанның асты пісті-ау деген уақытта үстіңгісін алып отқа қойыңыз да астындағысымен жабыңыз. (Тұзды су сепкендіктен бірінші табадағы нан түсіп қалмауға тиіс, сол қалпында үстіне жабысқан күйі төңкеріп қоясыз) Нан қызарған соң алыңыз, нан дайын. Асыңыз дәмді болсын.
айтпақшы, майдың түкке қажеті жоқ мұнда
Пы/сы: нанды пісіру барысында әр істегеніңізді суретке түсіріп алуды ұмытпағайсыз, сізден куЧті пост күтеміз.
Көркем, Қырмызы)))
үшінші дүние жүзілік соғыс))))) ық-ықдеп сонынан жызып қояйын даааааааақорықпа саған посуда жуғызбайм ғойкөңілім орнына түстізато жисін))))